12 Temmuz 2012 Perşembe

İSTANBUL
İstanbul’un Coğrafi Konumu
İstanbul, Avrupa ile Asya kıtaları arasında köprü görevi gören, bunların birbirine en çok yaklaştığı iki uç üzerinde kurulmuş bir şehirdir. Bu uçlar Avrupa kıtasında Çatalca, Asya kıtasında ise Kocaeli; güneyden Marmara ve Bursa, güneybatıdan Tekirdağ ve kuzeybatıdan Kırklareli ile çevrilidir. Şehrin adını aldığı ve Haliç ile Marmara arasında kalan yarımada üzerinde bulunan asıl İstanbul 253 km², bütünü ise 5712 km² 'dir. Marmara denizindeki Adalar da İstanbul iline dahildir.
İstanbul Tarihi  

İstanbul 29 Mayıs 1453 tarihinde, Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki Osmanlı Ordusu tarafından alınarak Türk toprağı yapıldı. Daha sonra şehir Osmanlı Devleti'nin başkenti haline getirildi. Böylece İstanbul’un fethi ile 1058 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu sona ermiş, Orta Çağ kapanıp Yeni Çağ süreci başlamış oldu.

Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı Padişahları'nın yaşadığı saraydır. Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırılmış, Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının resmi ikametgâhı olmuştur.
    Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı, 1843-1855 yılları arasında Sultan I. Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Cumhuriyet döneminde, Atatürk'ün İstanbul ziyaretlerinde ikametgâh olarak kullandığı sarayda yaşanan en önemli olay, 10 Kasım 1938'de Atatürk'ün ölümüdür. Saray günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder